16 August 2011

Menu 15 ramadhan : gulai ikan talang masin + cucur udang kuah kacang

hari ke15 puasa baru insaf nak masak kat umah.sebelum ni asyik menyinggah bazar.weekend lepas pergi beli segala ikan,ayam, udang,sotong untuk stok nak masak sepanjang minggu ni. so semalam start masak.agak kalut jugak sebab balik kerja sampai rumah dah pukul6.terus letak nasik dan start masak.

menu 15 ramadhan : Gulai ikan talang masin dan cucur udang kuah kacang.nyam nyam.aku buat yang senang jalah.yang complicated nanti tak sempat plak.kang tak berbuka laki aku. ni saja nak kongsi resepi Gulai ikan talang masin utara dan cucur udang marveles.hehehe.

Gulai ikan talang masin
Bahan-bahan :
3,4 ketul ikan talang masin (bertulang lagi sedap)
kentang
karot
terung
daun kari
serbuk kari ikan
sedikit halba
cili kering
santan
bawang merah dan putih

Cara-cara :
1. tumis bawang merah, putih dan sedikit halba.
2. masukkan bancuhan kari ikan, tumis sampai pecah minyak
3. masukkan karot, kentang, terung dan ikan masin.kemudian masukkan santan.
4. masukkan air kalau terlalu pekat. biar mendidih.
5. masukkan garam dan gula secukup rasa
6. tumis bawang merah, daun kari dan cabai kering (potong2) berasingan.
7. tuang tumisan dalam gulai.

Cucur udang
1. Gaul tepung gandum, udang, daun kuchai, taugeh, bawang merah, sedikit air kapur (supaya rangup), gula, garam, sedikit serbuk kunyit (untuk warna jer).
2. Bila goreng leper-leperkan.supaya lebih rangup.jangan leper macam lempeng plak.

Kuah kacang
1. Goreng kacang, buang kulit dan kisar sederhana hancur.
2. Goreng cili kering (kejap jer) dan kisarkan.
3. Campur kacang dan cili yang dikisar tadi. masukkan sedikit air asam jawa, gula dan garam. kacau.
4. Tak perlu masak sebab kacang dan cili dah masak sebelum kisar.tapi kalau nak kuah sedikit berminyak boleh jugak tumis dulu kuah tu.


menu 16 ramadhan, ingat nak buat daging dendeng ja. makan dengan nasik putih panas-panas.dah menyengat. tak payah susah-susah buat banyak mata. ngeee...^_^


No comments: