17 August 2011

Menu 16 ramadhan : Daging dendeng

Salam 17 ramadhan semua. hari ni sakit perut. pagi-pagi lagi dah rasa tak larat sangat. tengahari japgi nak pegi kiosk kwsp nak print out salinan penyata kwsp plak. malas tapi terpaksa.hoish..

semalam berbuka sorang-sorang sebab hubby kerja petang sampai malam. buat lagi cucur udang sebab memang suka sangat cucur udang yang buat sendiri dari yang beli kat bazar.rasa puas bila makan. semalam jugak buat daging dendeng. so harini nak bagi resepi daging dendeng yang sangat la mudah tapi sedap.

Daging dendeng
Bahan-bahan:
daging
bawang besar
bawang putih
halia
cili kering
cuka
garam dan gula

Cara-cara:
1. rebus semua bahan
2. keluarkan cili, bawang besar, bawang putih dan halia.tumbuk semua.daging rebus sampai empuk.
3. keluarkan daging, potong nipis-nipis dan goreng sampai garing.
4. tumis bahan yang ditumbuk tadi.
5. masukkan satu sudu cuka, garam dan gula.
6. masukkan daging dan hirisan bawang.SIAP.

itu saja menu semalam. balance gulai ikan talang masin perangat. hehehe.sengaja aku buat lebih gulai tu.

untuk menu harini 17 ramadhan, ingat nak buat ikan kembung berlada stail minang dan sup ayam. semua resepi-resepi ni aku cedok dari website ja nih. cari yang mana mudah dan cepat. rasa macam nak buat puding roti kukus jugak. tapi loyang dan butter tak beli lagi. kalau jadi buat petang ni, esok post resepi.hehehe. buat puding roti kukus sebab rumah tak ada oven.isk..isk..so kukus jelah senang.puding pun tak kering.moist moist gitu.

ok.bye.sambung buat kerja.

No comments: